Dessa bullar blev riktigt bra med god smak av smör och kardemumma, mums!!
Receptet på fyllningen kommer från Sötebröd från Brunkebergs bageri och vetedegen är mitt eget recept.
Kardemummaknutar
30-40st
Fördeg:
5 dl mjölk
10dl
(600 g) vetemjöl
50 g jäst
Värm
mjölken till 37 grader och blanda sedan med jästen och mjölet så att det går
ihop till en deg. Låt vila i 15 minuter
5
dl (300g) vetemjöl
2 st ägg 1/2 tsk salt
1 msk kardemumma
150
g rumsvarmt smör
2
dl strösocker
Blanda
ner resterande ingredienser i fördegen och blanda (gärna i assistent) några
minuter till en smidig deg.
Dela degen i två delar och kavla ut till
rektanglar ca 3-4mm tjocka.
Kardemummafyllning:
250g rumsvarmt smör
75g strösocker
75g vaniljsocker
20g stötta kardemummakärnor
Vispa ihop fyllningen till en fluffig kräm
Bred fyllningen över degen, snåla inte!!
Vik degen på mitten från långsidan och skär i 1 cm tjocka remsor.
Lägg en remsa i taget på bakbordet. Lägg handflatorna på ändarna och dra dem åt varsitthåll så att remsan tvinnas. Ta upp den tvinnade remsan och knyt ihop den.
Lägg knutarna i bullformar.
Låt bullarna jäsa 1-1,5 timme till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker blandat med stött kardemumma.
Grädda
på 225 grader i 10-15 minuter.
Klart!Jag brukar frysa in de bullarna jag inte äter direkt så fort de svalnat. Tina sedan i mikro och de smakar som nybakta!
1 kommentar:
Herre jösses! De här bullarna var nog bland de smaskigaste jag har smakat! Smör och stött kardemumma är så makalöst gott! Bullarna var faktiskt ganska lika de från underbara "Kustbageriet" som vi har här i Varberg. Mums!
Skicka en kommentar