måndag 28 maj 2012

Macarons med halloncheesecake

Detta recept med halloncheesecake fyllning kunde jag inte motstå att testa, och tur var väl det för det blev mycket goda macarons! Det är gott med en fyllning som inte är för söt eftersom macaronsen i sig är väldigt söta så detta var en bra kombination!
Receptet hittade jag hos Cupcakesfluffan 


Macarons

ca 40 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel eller färdigt mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt valfri pastafärg och smakessens


Om du inte använder färdigt mandelmjöl så börja med att skålla mandeln och låta den torka.
Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn.
Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner.

Väg upp 150 gram mandelmjök på en köksvåg. Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.

Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.

Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Om du vill färga din macaronssmet så skall du göra det nu, tänk på att när marängsmeten vänds ner så ljusnar smeten betydligt Blanda även ner eventuell smakarom/essens..

Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.

Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
Sätt ugnen på 160 grader och grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen

Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

Halloncheesecake fyllning:
Detta räcker som fyllning till halva satsen macarons

120 gram philadelphiaost
2 msk creme fraiche
1 msk florsocker
ca 1 1/4 dl hallon
Ev lite snabbmarsan om fyllningen blir för lös.

Gör fyllningen genom att vispa creme fraiche, philadelphiaost och florsocker till en slät smet. Mossa hallonen lätt och blanda ner i smeten.Blir smeten för lös kan du blanda ner lite snabbmarsan. Lägg ihop två macarons med fyllning emellan.

Förvara i kyl. De går också bra att frysa och är riktigt goda att äta lite halvfrysta!

1 kommentar:

Katarina sa...

Ser mycket gott ut! Fyllningen låter bra!