tisdag 14 februari 2012

Franskt Lantbröd

Även detta recpet kommer från baka nr 6 2011. Det blev ett gott surdegsbröd med vallmofrön på!
I receptet stod det att det skulle vara 1 1/2 gram jäst vilket jag tyckte lät lite konstigt, jag tog i alla fall ca 20g jäst.


2 kommentarer:

Smulansbakblogg sa...

ser jättegott ut,men så tycker ja allt från frankrike är super gott

Ida sa...

Stod det 1 ½ gram jäst stämmer det alldeles utmärkt, eftersom det är ett surdegsbröd har man i jäst bara för att snabbt starta jäsningsprocessen, och då behöver man ytterst lite.

Men ska man baka riktigt surdegsbröd, och inte jästbröd med surdegssmak (som Sebastien Boudet så fint uttrycker det) så är jäst totalt förbjudet. Just därför att det absolut inte behövs. Istället får man jäsa det lite längre, men det gör också att surdegskulturen och de naturliga bakterierna riktigt gottar till sig och man får ett riktigt bra bröd. Bakar du med mjöl utan tillsatser också så blir det finfint!