onsdag 13 november 2013

Kardemummaknutar

Dessa bullar blev riktigt bra med god smak av smör och kardemumma, mums!!
 
Receptet på fyllningen kommer från Sötebröd från Brunkebergs bageri och vetedegen är mitt eget recept.
 

 
Kardemummaknutar
30-40st

Fördeg:
5 dl mjölk

10dl (600 g)  vetemjöl 
50 g  jäst 

Värm mjölken till 37 grader och blanda sedan med jästen och mjölet så att det går ihop till en deg. Låt vila i 15 minuter

5 dl (300g) vetemjöl
2 st  ägg
1/2 tsk salt 
1 msk kardemumma

150 g rumsvarmt smör

2 dl  strösocker 

Blanda ner resterande ingredienser i fördegen och blanda (gärna i assistent) några minuter till en smidig deg.
Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar ca 3-4mm tjocka.

Kardemummafyllning:

250g rumsvarmt smör
75g strösocker
75g vaniljsocker
20g stötta kardemummakärnor

Vispa ihop fyllningen till en fluffig kräm
Bred fyllningen över degen, snåla inte!!
Vik degen på mitten från långsidan och skär i 1 cm tjocka remsor.
Lägg en remsa i taget på bakbordet. Lägg handflatorna på ändarna och dra dem åt varsitthåll så att remsan tvinnas. Ta upp den tvinnade remsan och knyt ihop den.
Lägg knutarna i bullformar.
Låt bullarna jäsa 1-1,5 timme till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker blandat med stött kardemumma.

Grädda på 225 grader i 10-15 minuter.
Klart!

Jag brukar frysa in de bullarna jag inte äter direkt så fort de svalnat. Tina sedan i mikro och de smakar som nybakta!

1 kommentar:

Sara sa...

Herre jösses! De här bullarna var nog bland de smaskigaste jag har smakat! Smör och stött kardemumma är så makalöst gott! Bullarna var faktiskt ganska lika de från underbara "Kustbageriet" som vi har här i Varberg. Mums!