lördag 27 mars 2010

Pralin med smak av päron&Ingefära

Det här blev väldigt goda praliner med fruktig smak.
Jag provade också att gör en fyllning med päronkonjak och grädde istället för päronpurén och den fyllningen fick en slätare och lenare konsistens men jag tyckte smaken blev godare med päronpurén!

Till dessa goda praliner har jag använt en pralinform och gjutit pralinerna i men det går bra att göra receptet utan form också.


Till pralinform eller doppning
400 g Mörk choklad

Fyllning
2 st Päron
5 g Ingefära (en centimetertjock skiva stor som en femkrona)
1 msk vatten
10 st droppar päronarom
20 g honung
150 g Mörk choklad
1 tsk rumsvarmt smör

Börja med att temeperera chokladen och gjut formen med chokladen Låt stelna.

Fyllningen: Skala och kärna ur päronen och skär i tärningar. Skala ingefäran. Koka upp vatten, päron och ingefära och koka några minuter tills päronen är mjuka. Mixa till en slät massa.

Använd 1 dl av den varma päron&ingefärspurén blanda ner honung och päronarom. Hacka chokladen och rör ner. Blanda i smöret. Låt svalna och fyll sedan formarna.

Temperara choklad till botten och bred på. Låt svalna och ställ sedan i kyl 30 minuter och knacka sedan ut pralinerna.

Vill du göra praliner utan form använd 200 g choklad till fyllningen istället. Låt stelna i kyl och rulla sedan till kulor som du doppar i choklad.

6 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Wow - så läckra de såg ut!

Kram Maud

Anna sa...

Va snygga praliner det blir av såna formar, ser ut som köpta ;-)!!! Glad påsk

Vanilla Bean sa...

Hej! Jättefina praliner! Jag har en fråga, hur gör du med chokladen för att få ett "skal" när du ska gjuta dom i formen. För fyllningen ska ju på plats i formen. Hur gör man då? Jätte tacksam för svar!!

Kristin sa...

Vanilla bean: Här här lite bilder som jag har tagit när jag gjort skalen. http://sockerblomman.blogspot.com/2010/02/pralintillverkning.html

Först tempererar du chokladen. Sen fyller du hela formen med choklad, knacka fomen i bordet så att luft bubblorna försvinner. Vänd formen uppåner så att chokladen rinner ut så att bara själva skalet är kvar. Dra med en skrapa så att all överflödig choklad försvinner. låt skalen stelna.

Jag beställde min form från mumsigt.se och där kunde man också beställa med en instruktion med bilder om hur man gjuter skalen.

Vanilla Bean sa...

Hej! Jaha okej, men när man vänder formen uppåner rinner inte all choklad ut då? Eller stelnar det såpass fort till ett skal?
Tack för svaret! Super snällt!

Kristin sa...

Eftersom chokladen är tempererad så har den ganska låg temperatur och stelnar ganska fort. men jag väntar några minuter, om man vinklar formen så ser man när det börjar stelna och då är det dax att vända formen.