måndag 20 februari 2012

Semla

Förra veckan blev det semlebak här hemma jag provade ett nytt recept från Roy Fares som blev mycket bra! Jag passade på att göra dubbel sats av vetedegen och gjorde andra bullar av ena halvan.
Semlefyllningen med hackade mandlar i blev också mycket bra, gott med lite bitar i!




Vetedeg
Ca 14 Bullar

Fördeg:

200 g mjölk (2 dl)
300 g vetemjöl (5 dl)
25 g jäst
150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)

Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i ca 4 minuter tills degen är välblandad. Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Rulla runda bullar med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk (eller plastfolie) till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar.

Grädda mitt i ugnen på 250 grader och sänk direkt när du stoppat in bullarna till 200 grader och grädda i ca 8 min.


Mandelfyllning:

500 g mandelmassa
50 g mald mandel (1 dl)
50 g hackad mandel (1/2 dl)
5 g kardemumma (1 msk)
20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
90 g florsocker (1 1/2 dl)
150 g mjölk (1 1/2 dl)

Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning

2 kommentarer:

Helena sa...

Hej,


Jag skulle vilja komma i kontakt med dig gällande en förfrågan. Har du en mailadress dit jag kan höra av mig?


Hälsningar,


Helena Lindblad

Kristin sa...

Hej,
Min mail är:

kristinrobertsson@hotmail.com