tisdag 8 januari 2013

Crème caramelglass med kanderade nötter

Denna glass blev supergod! Det är samma ingredienser som till vaniljglass men genom att karamellisera sockret först får man en annan smak på glassen. Jag gjorde även kanderade mandlar som jag strödde över glassen, det blev verkligen smaskigt!!
Receptet hittade jag här


Crème caramel-glass
4 dl vispgrädde
3 dl mjölk
6 äggulor
2 dl strösocker
0,75 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver

Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Ställ den åt sidan
Koka upp sockret och vattnet, och passa det noga, för det bränns vid snabbare än man kan tro. När sockret blivit brunt, ska det snabbt vispas ned i gräddmjölken. Använd grillvante och tag det försiktigt, för det kan skvätta , och man kan bränna sig.
Vispa upp äggulorna och vispa ned gräddmjölken i äggblandningen, och häll sedan tillbaka alltsamman i kastrullen.
Värm under omrörning till 85 grader
Häll över glasskrämen i en skål, när den svalnat, och ställ den i kylskåpet för att svälla några timmar eller över natten.
Kör glasskrämen i glassmaskin.


Kanderade nötter:
1 äggvita
2 dl nötter
1/2 dl socker
1tsk smaksättning (vanilj, kanel eller vad du vill) 

Vispa äggvitan lätt och blanda i nötterna.
Häll socker och smaksättning i en påse, häll i nötterna och skaka påsen så allt blandas.
Häll ut nötterna på en plåt och ställ in i ugnen på 200 grader ca 10 minuter, rör om i nötterna efter halva tiden. Låt nötterna svalna helt.
Strö nötterna över den färdiga glassen.

Inga kommentarer: