söndag 26 maj 2013

Nattjästa frukostfrallor

Det blir inte så mycket bröd bakat just nu, eftersom det brukar sluta med att jag håller en gnällig 1-åring på ena armen och bakar ut brödet med den andra... surdegarna blev för sura och har åkt i soporna igen men suget efter att baka surdegsbröd kommer säkert tillbaka så småningom!

Detta är ett smidigt bröd att baka som får jäsa över natten och bakas ut till frallor på morgonen. Jag gjorde dubbel sats och det blev mycket goda frallor!

Receptet har jag fått från min kära syster men kommer från början från Bröd & pizza av Martin Johansson


Nattjästa frallor                                                         
10-12 små frallor eller 5 små baguetter
  
3 g jäst
300 g vatten (3 dl)
9 g salt (1½ tsk)
Ev. en klick flytande honung (ca 1 msk)
380 g vetemjöl special (ca 6-6½ dl)

Lös upp jästen i vattnet, rör i salt och honung. Häll i mjöl. Degen behöver inte knådas något alls, utan bara blandas samman, använd gärna handen. Degen är ganska kletig.
Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

Först av allt på morgonen: sätt ugnen på 250 grader.
Skrapa ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord (t.ex. en skärbräda) Degen är fortfarande ganska kladdig och oformlig.

Vik ihop den till ett paket genom att t.ex. vika den som ett kuvert, sida – sida – uppifrån och ner. Eller vik den bara på mitten och sen mitten igen. Det spelar egentligen inte så stor roll hur du gör, huvudsaken är att det blidas spänningar i degen. Mitt paket brukar bli ca 15x20 cm.
Låt den jäsa i ca 30-45 minuter (beroende på hur bråttom du har).

Skär sedan degen, med vass kniv, i 10-12 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bli inte orolig, för bitarna är fortfarande väldigt kletiga och oformliga.
Här kan man också skära degen i långsmala baguettebitar. Forma baguetterna med händerna och vrid/snurra dem eventuellt lite innan du lägger dem på plåten.

Sätt in plåten, utan att jäsa något mer, i mitten av ugnen och grädda i 10-15 minuter. De ska få fin brun färg.

Frallorna ser vackert oregelbundna och hembakade ut.

Det går utmärkt att göra dubbel sats.

Förvara frallorna inlindade i en kökshandduk om de ska ätas samma dag, annars i plastpåse (men då förlorar de den krispiga skorpan, vilken man kan återfå genom att sprödbaka dem i ugn: 100 grader  ca 5-7 minuter).

Går bra att frysa.

Inga kommentarer: