tisdag 14 september 2010

Äpplekaka med vaniljkräm

Det här är en av mina favorit äpplekakor. Inuti kakan finns nämligen både äppleklyftor och  vaniljkräm! Tyvärr har jag inget kort så man ser hur den ser ut inuti men prova den ändå, den är supergod!


Äpplekaka med vaniljkräm

Deg
175 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Blanda alla ingredienser i en matberedare. Kör till en deg.
Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form (ca 24cm) med löstagbar kant, låt degen gå upp på kanten en bit. Ställ formen och resten av degen i kylen.

Vaniljkräm (eller 2-4 portioner marsan kok)
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk maizena
1 msk strösocker
1/2 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den ska inte koka.
Låt den svalna och tillsätt vaniljsocker.

Fyllning
ca 5 äpplen
ev kanel

Bred ut vaniljkrämen på botten av formen.
Skala och kärna ut äpplena, skär i klyftor och lägg dem på vaniljkrämen.
Strö ev  lite kanel över äpplena.
Rulla ut resten av degen till längder och lägg dem som ett galler över äppleklyftorna.
Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Klart!

6 kommentarer:

Sanne Erlandsson sa...

Vilken rolig kaka med vaniljkrämen i kakan! Har jag aldrig testat, låter väldigt gott!

Tulipan´s bakverk sa...

åhhh vilken rolig kaka. Detta måste jag testa :)

Cupcakesfluffan sa...

Men gud så gott det låter med vaniljkräm inuti, det måste jag testa

Kristin sa...

Ja testa!

sana sa...

De låta riktigt smarrigt!!

Erika - Bakglädje sa...

Ser riktigt gott ut!