Det här är en av mina favorit äpplekakor. Inuti kakan finns nämligen både äppleklyftor och vaniljkräm! Tyvärr har jag inget kort så man ser hur den ser ut inuti men prova den ändå, den är supergod!
Äpplekaka med vaniljkräm
Deg
175 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Blanda alla ingredienser i en matberedare. Kör till en deg.
Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form (ca 24cm) med löstagbar kant, låt degen gå upp på kanten en bit. Ställ formen och resten av degen i kylen.
Vaniljkräm (eller 2-4 portioner marsan kok)
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk maizena
1 msk strösocker
1/2 msk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den ska inte koka.
Låt den svalna och tillsätt vaniljsocker.
Fyllning
ca 5 äpplen
ev kanel
Bred ut vaniljkrämen på botten av formen.
Skala och kärna ut äpplena, skär i klyftor och lägg dem på vaniljkrämen.
Strö ev lite kanel över äpplena.
Rulla ut resten av degen till längder och lägg dem som ett galler över äppleklyftorna.
Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Klart!
6 kommentarer:
Vilken rolig kaka med vaniljkrämen i kakan! Har jag aldrig testat, låter väldigt gott!
åhhh vilken rolig kaka. Detta måste jag testa :)
Men gud så gott det låter med vaniljkräm inuti, det måste jag testa
Ja testa!
De låta riktigt smarrigt!!
Ser riktigt gott ut!
Skicka en kommentar