tisdag 31 januari 2012

Budapestrulle

Nu var det ett tag sedan jag var med och bakade i Månanden Sötsak men denna månad hinner jag precis vara med.  Januaris tema är Klassiker så jag bidrar med en klassisk budapestrulle fylld med grädde och mandariner. Ganska mäktigt men riktigt, riktigt gott!


Budapestrulle:

100g Hasselnötter
6 äggvitor
3dl socker
1dl Vetemjöl
1msk kakao

Fyllning:
1 burk (400g) mandarinklyftor
3dl vispgrädde
2tsk socker

50g mörkchoklad

Hacka nötterna fint.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en tjock marängsmet.
Blanda nötterna med mjöl och kakao.
Vänd försiktigt ner blandningen i marängsmeten.
Bred ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter.
Stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och dra av det gamla bakplåtspappret.
Låt kakan svalna.
Vispa grädden tillsammans med socker och häll av mandarinklyftorna.
Bred grädden över kakan och fördela mandarinklyftorna över.
Rulla ihop som en rulltårta. Låt gärna kakan stå till sig i kylen några timmar.
Smält chokladen och ringla över tårtan, Klart!

2 kommentarer:

Sara sa...

Smaskigt! :-) En verklig klassiker!

fianathome sa...

Åh den är min favorit sen barnsben. Aldrig tänkt på att man faktiskt kan baka den själv! TACK för det receptet. Ha en solig vinterdag//kram Fia