söndag 30 september 2012

Brownietårta med apelsincurd och hallonmousse

 Denna tårta gjordes också till min pappas födelsedag. Jag har gjort den förut och det är en  mycket god kombination med den kladdiga chokladbottnen, den lena apelsincurden och den friska hallonmoussen!
Jag hade lite ont om tid så dekorationen fick bli enkel.

Browniebotten
150 gram mörk choklad
100 gram mjukt smör
2,5 dl strösocker
2 stycken ägg
2 msk kakao
1,5 dl vetemjöl

Apelsincurd
3 stycken apelsiner
1,5 dl strösocker
50 gram smör
2,5 msk Maizena
2 stycken ägg
2 stycken äggulor

Hallonmousse
4 stycken gelatinblad
2,5 dl hallonpuré
1,5 dl florsocker
3 dl grädde


Botten - sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbarkant ca 24cm.
Smält chokladen. Rör ihop smör och socker.
Rör ner äggen ett i taget och blanda sedan ner chokladen.
Sikta ner mjöl och kakao och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kakan kallna i formen.

Apelsincurd- Koka upp rivet skal från 3 apelsiner och saft från 2 tillsamans med socker och smör.
Sila vätskan och häll tillbaka i kastrullen.
Rör ut maizenan med den sista apelsinens saft och rör ner i kastrullen.
Vispa upp äggen lätt och rör ner i apelsinblandningen.
Värm blandningen och rör hela tiden tills den börjar tjockna. Häll över på en ren burk och låt svalna.

Hallonmousse- lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Koka upp 1 dl av hallonpurén, ta kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen.
Blanda gelatinblandningen med resten av purén och florsocker.
Vispa grädden luftigt och vänd ner.

Bred apelsincurden på browniebotten och bred sedan på hallonmoussen. Låt stelna i kylen.
Dekorera med t.ex. vispad grädde eller några hallon.

1 kommentar:

Veronicas bakblogg sa...

Testade att göra denna igår fast jag hade lemoncurd istället. Blev jätte gott :) La till din blogg i min länklista!