måndag 10 december 2012

Goda Lussekatter

 I år fick jag till riktigt saftiga lussekatter!
Receptet på saffransdegen som jag tyckte blev väldans bra kommer från Baka nr 6 2012 men jag minskade ner mjölmängden till 950g annars hade nog degen blivit alldeles för hård.
Jag gjorde lite olika varianter på saffransdagen, här är vanliga lussekatter, vad jag gjorde mer kommer i nästa inlägg!


 En riktig lussekatt måste jag göra varje år!


Brunkans Saffransbullar:
(med lite ändringar av mig)
ca 20-30st

1g saffran
30g konjak + 30g socker
75g jäst
500g kall mjölk
950g vetemjöl
200g socker
150g rumsvarmt smör
5g salt (1tsk)

100g russin
1 ägg

Lägg russinen i vatten. Lös upp saffran i socker blandat med konjak.
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
Arbeta degen i maskin 10-12 minuter tills den blir smidig och elastisk.
Låt degen vila 10 minuter.
Ta upp degen ur bunken och rulla och forma till lussekatter. Häll av russinen och tryck i bullarna.
Låt bullarna jäsa ca 1 timme.
Spreja dem gärna med vatten någon gång under jäsningen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker.
Grädda i 8-10 minuter, de ska vara ganska ljusa i färgen.

1 kommentar:

Leila sa...

Hejsan!
Vilken underbar blogg du har med så smarriga recept och härliga bilder :)
Hit kommer jag verkligen återvända för tips och inspiration!
Ha en fin fortsatt lördag
/Leila