Denna kaka har jag länge varit sugen på att prova eftersom receptet innehåller hela clementiner. Perfekt om man har clementiner över efter jul.
Man kokar hela clementiner som man sedan mixar till ett mos och har i kakan.
Glasyren skulle bara innehålla creamcheese, florsocker och citronsaft men det blev väldigt rinnigt så jag hade i smör också och då blev det bra. Jag hoppade också över nejlikan som skulle vara i kakan.
Hur som helst, kakan blev jätte god! Mjuk och saftig och en tydlig smak av clementin tillsammans med den goda creamcheese glasyren, mums!
Receptet kommer från Mitt eget kafé
Clementinkaka:
450 g clementiner (ca 6 st) helst kärnfria
125 g rumstempererat smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl riven kokos
2 tsk bakpulver
1 tsk malen nejlika (jag tog vaniljsocker)
Skölj clementinnerna, täck dom med vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka 7 minuter. Skölj clementinerna igen och låt svalna.
Smörj och bröa en form ca 21 cm i diameter.
Vispa smör och socker pösigt och vispa sedan i ett ägg i taget.
Kör de hela clementinerna men skal och allt i en matberedare till ett mos.
Vänd ner moset i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kokos och nejlika/vanilj. Rör ner blandningen i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna.
Topping:
40 gram rumstempererat smör
1/2 dl florsocker
200 g creamcheese
lite pressad citronsaft
1/2 dl riven kokos
Vispa ihop smör och socker.
Rör ner creamcheese och citronsaft.
Bred över kakan och strö över kokos.
Klart!
Förvara kakan i kyl. Går även bra att frysa både med eller utan topping.
3 kommentarer:
Recept vännen, recept!!
Kram Karin
Så, nu ligger receptet uppe!
Det lät jättegott, måste nog läggas till i listan med recept att testa framöver! Fin blogg du har och vilka fantastiska praliner du gör! /Emma
Skicka en kommentar