tisdag 3 juli 2012

Filmjölksbröd med kross

Filmjölksbröd är perfekt när man behöver rensa lite i köksskåpen. Blanda i det som finns och det blir nästan alltid ett gott resultat!
Jag bakar mitt filmjölksbröd med kross, då tycker jag det blir extra saftigt. Jag brukar frysa brödet i skivor så är det bara att ta upp så många skivor man vill ha.
Här kommer ett bra grundrecept. 

Filmjölksbröd med kross

2 dl kross (vete, råg...)
2 dl vatten
2dl frön (solrosfrön, linfrön, pumpafrön, sesamfrön eller kanske några nötter)
ca 6dl mjöl (vete, råg, graham...)
1 1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
5dl filmjölk (eller yoghurt, creme fraiche, gräddfil)
1/2dl sirap
1dl torkad frukt (russin, aprikoser, plommon, tranbär)

Koka kross och vatten tills vattnet kokat in.
Blanda frön, mjöl, salt och bikarbonat.
Rör ner filmjölk och sirap och sedan krossen och frukten till en jämn deg.
Häll upp smeten i en smord brödform.
Grädda på 175 grader i 1 1/1-2 timmar.

Inga kommentarer: