torsdag 27 september 2012

Nougatglass

Den här glassen är smaksatt med nougat och dessutom ripplade jag ner smält nougat i den färdiga glassen. Nougatripplen blev tyvärr väldigt hård så nästa gång blandar jag nog ut nougaten med lite grädde för att få den mjukare. Själva nougatglassen blev god men kanske lite väl söt.


Nougatglass

3 dl grädde
4 dl mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
2 dl socker
150g nougat

Koka upp grädde och mjölk tillsamans med delad och urskrapad vaniljstång.
Vispa äggulor och socker pösigt och häll i den varma gräddmjölken under vispning.
Häll tillbaka allt i grytan och värm under omrörning till 85 grader, det får inte koka.
Smält nougaten försiktigt och blanda med den varma glassmeten.
Häll glassmeten i en bunke och kyl.
Låt glassmeten stå några timmar eller över natten i kylen för att mogna.
Sila bort vaniljstången och kör sedan i glassmaskin.

Till nougatripplen använde jag 100g nougat som smältes och ripplades ner i den färdiga glassen.

2 kommentarer:

Camilla - Glassriket.se sa...

Hej Kristin
Trevlig glass! Jag tror att om du minskar sockermängden till ca 1-1,5så kommer glassen att bli mindre söt, och samtidigt få en bättre konsistens.
Det ser ut som att den blev lite lös ( men det kan ju vara för att den stått framme lite vid fotandet - vet själv hur det kan bli)
Jag brukar själv dra ner ganska mycket på strösockret om jag smaksätter med något sockerstinnt som godis och mjölkchoklad.
Ser supersmarrigt ut i alla fall! :)
Tipsa mig gärna om du provar något nytt glassrecept. Jag är en sann glassnörd...

Kristin sa...

Hej,

Jo hade jag tagit mindre socker hade det såklart blivit mindre sött, men blir konsistensen bättre av mindre socker? Det har jag aldrig hört.
När bilden är tagen så har glassen stått framme ett tag så därför är den lite lös!