söndag 26 december 2010

Leilas vörtbröd

Lelias vörtbröd bakade jag flera gånger förra året och jag tycker det blir mycket bra och är ett lätt och ganska snabbakat bröd!

Leilas vörtbröd
Till 2 limpor:

g färsk jäst
dl porter
dl julöl
g smör
dl raposolja
dl mörk brödsirap
msk malen pomerans
msk malen ingefära
msk malen nejlika
0.5 msk malen kardemumma
msk salt
dl rågsikt
dl russin

Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.
Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.
Jäs i bunken till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 175 grader.
Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.
Grädda bröden i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: