fredag 21 januari 2011

Kolapraliner med macadamianötter

Min nya form till gjutna praliner är större än min gamla och då tänkte jag att det skulle passa bra med en nöt i. Dessa praliner med mjölkchokladskal fick därför fyllning av mjuk kola tillsammans med en rostad macadamianöt. Oj vad gott det blev! Jag hade tänkt ge bort några men det hann jag inte för jag råkade äta upp alla själv...



Kolapralin med macadamianöt
Till 24 praliner

24 macadamianötter
37 g glykos
100 g strösocker
65 g grädde
35 g rumstempererat smör
2-3 g flingsalt
1/2 tsk vaniljpulver

Rosta macadamianötterna i en torr stekpanna tills de fått lagom med färg.
Koka upp glykos, socker, grädde, smör, salt och vaniljpulver. Koka sakta till 107 grader.
Häll över i en bunke och låt svalna i rumstemperatur.
Häll kolan i en spritspåse och spritsa i lite fyllning i skalen. Tryck ner en nöt och fyll upp med mer kola.

13 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Åh, jag blir så sugen på att testa att göra praliner när jag ser allt gott du gjort. Ska se om jag inte kan beställa hem lite pralinformar, vore jättekul att testa.

Therese sa...

Vilka fina praliner, ser proffsiga och jättegoda ut! Var de pyssliga att göra?

Kristin sa...

Tack, det är lite pyssligt i början med att gjuta skalen men nu när jag gjort några gånger så tycker jag det börjar gå riktigt smidigt!

Ester sa...

De ser riktigt goda ut! Mums!

Li sa...

Vilka fina!
Har du tips på vart man köper pralinformar?

Kristin sa...

Jag har köpt formar på www.pralinformar.se och www.mumsigt.se

www.chokladgallerian.se
tänkte jag beställa ifrån nästa gång, för dom har bra priser och säljer glykos i större förpackning.

Sussie sa...

Hur gör du när du gör skalen? Jag har sett en video där dom vänder upponer på formen efter att ha fyllt den med choklad, men det blev så tunt. Dina ser tjockare ut, hur gör du?

Kristin sa...

Sussie: Först tempererar jag chokladen sedan fyller jag hela formen med choklad och slår i bänken några gånger så att luftbubblorna ska försvinna. Sedan vänder jag upp och ner på formen så att chokladen rinner ut, tycker du att skalen blir för tunna så vänta lite med att vända upp och ner på formen så hinner chokladen stelna lite och du får tjockare skal, vänta inte för länge bara.
Nästa gång jag gjuter formar ska jag försöka fota och lägga upp här på bloggen.

sana sa...

Åh...vad de ser gott ut! Jag har aldrig gjort praline förut men jag vill gärna prova hehe, din praline ser riktigt perfekt. Är det svårt att göra präline som jag är ny börjar?

Chatrin Loov sa...

Jag gjorde dessa igår, herreguuud vad goda de blev! Förstår att du åt upp alla själv!

(Jag tog dock 1/4 vaniljstång i istället för vaniljpulver, det blev väldigt bra!)

Kristin sa...

Vad roligt att du gillade dom!
Kan tänka mig att det blir ännu godare med äkta vaniljstång men vaniljpulvret funkar bra som budgetalternativ.

Sweet Passion sa...

hur lång tid ska de koka,och på medelvärme då eller?
vill göra dessa men vill gärna få svar innan så ja inte gör fel

Anonym sa...

Tack för receptet! Jag la i salta jordnötter istället och det blev sjukt gott!
/Johan