onsdag 22 augusti 2012

Bästa bullarna

Detta är mitt bästa recept på bullar!
Det funkar att fylla med vilken fyllning man vill eller till släta bullar. Bullarna görs på en fördeg som får i vila 15 minuter och sedan tillsätter man resten av ingredienserna. Degen behöver inte jäsas i bunken utan kavalas ut direkt och har sedan en lite längre jästid på plåten.

Bullar 
30-40st

Fördeg:
4 dl  mjölk  (uppdate 28/10 jag gjorde nu på 5 dl mjölk och det funkade lika bra)
10dl (600 g)  vetemjöl 
50 g  jäst 

Värm mjölken till 37 grader och blanda sedan med jästen och mjölet så att det går ihop till en deg. Låt vila i 15 minuter

5 dl (300g) vetemjöl
2 st  ägg
1/2 tsk salt 
1 msk kardemumma
150 g rumsvarmt smör
2 dl  strösocker 

Blanda ner resterande ingredienser i fördegen och blanda (gärna i assistent) några minuter till en smidig deg.
Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar ca 1 cm tjocka.

Fyllning:
200g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker eller kanel
ev. 100g riven mandelmassa

Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker/kanel.
Bred fyllningen över degen, strö ev över riven mandelmassa.
Rulla ihop degen och skär i bitar och lägg i bullformar.
Låt bullarna jäsa 1-1,5 timme till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda på 225 grader i 10-15 minuter.
Klart!

Jag brukar frysa in de bullarna jag inte äter direkt så fort de svalnat. Tina sedan i mikro och de smakar som nybakta!

Inga kommentarer: