tisdag 7 augusti 2012

Grova Tekakor

Tekakor tycker jag är riktigt gott! Här har jag gjort en lite grövre variant med linfrön och rågmjöl!


Grova Tekakor
12st

5 dl mjölk
4 dl fiberhavregryn
1 dl krossade linfrön
1/2 msk salt
1 msk sirap
150g smör
25g jäst
3 dl rågmjöl
2,5-3 dl vetemjöl

Värm mjölken till 50 grader och blanda med havregryn, linfrön, salt och sirap.
Smält smöret och rör ner i grynblandningen och låt det svälla i 20 minuter.
Smula ner jästen och rör om.
Blanda ner mjölet, lite i taget och rör ihop till en lös deg.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.
Dela degen i 12 delar och forma till platta kakor ca 1cm tjocka.
Nagga kakorna och jäs sedan på plåtar i ca 30 minuter.
Grädda tekakorna på 200 grader i 10-15 minuter.

3 kommentarer:

Ulrika sa...

har nu gjort detta recept 2 ggr och det finns ingen chans att få i mer än 4 dl vetemjöl (har i rågmjölet först) och då är inte degen lös. Är det något som blivit fel när du skrivit in receptet angåennde mängderna?
Dock älskar hela familjen brödet men jag skulle vilja ha det lite luftigare, vilket jag tror att det blir om degen blir lös som du skrivit.
Tack för receptet.

Kristin sa...

Tack för komentaren! Det kan nog blivit fel när jag lagt in receptet, nästa gång jag bakar dessa ska jag se hur mycket mjöl som blir bra och uppdatera receptet!

Kristin sa...

Nu har jag bakat tekakorna igen och det var alldeles för mycket mjöl, vad bra att du uppmärksammade detta!
Jag har ändrat i recptet till 2,5-3dl vetemjöl istället.